Ett julbord av destinationstips - Bohusläns skärgård

Skärgården ligger öde och karg. En rosa himmel börjar skymma och små små snöflingor singlar sakta ner i ett iskallt mörkt vatten. Det sista man tänker på under december månads korta dagar är troligen att segla. Men även om termometern visar minusgrader behöver det inte betyda att seglingssäsongen är över.

Tidigare har vi tipsat om cruising och skärgårdsmys i juletider kring Stockholms Skärgård. Idag fokuserar vi på aktiviteter kring Bohuslän.

Utflykt till Pater Noster

Har du fortfarande båten i sjön? Grattis. Tajma en vindstilla dag och gör som Mary af Rövarhamn och segla till Pater Noster. Packa glögg, lussebullar och en varm filt. Fika gott i hamnen innan avfärd eller långt ute i havsbandet på ön, intill fyren och njut av utsikten till kalla, salta vågor och karga vintriga klippor. Om båten är uppe på land (eller om du kort och gott vill spendera mer tid på besöket och mindre tid till färden) kan du tillsammans med Head4Waves boka en dagstur till ön med RIB.


Pater Noster i vinterskrud. En fantastisk destination att färdas till under segel eller med RIB-båt. Foto: Linda Hammarberg / Mary af Rövarhamn

Julbord & julmarknader kring Tjörn

Ta egen båt eller åk med ovanstående tips till någon av dessa klassiska julaktiviteter.

Åstols Rökeri har öppet fredagar och lördagar under december månad. Den 2 och 3 december serveras ett klassiskt svenskt julbord med fokus på havet.

På Dyrön serveras julbord fredagar och lördagar mellan den 1-16 december. Den 2 december är det dessutom julmarknad på ön. Kombinera besöket med den vackra promenaden runt ön.

Även Salt&Sill på Klädesholmen erbjuder både julbord och fina promenadstråk i skärgårdsmiljö.

På Tjörn är det julmarknad i Skärhamn den 9 december.

Våra vänner på head4waves är avsändare för några av tipsen ovan. Har du ingen egen båt kan du beställa skjuts med någon av deras ribbar.

Julstämning på Hönö-Klåva i ljusklädd skärgårdsmiljö

På Hönö-Klåva anordnas Skärgården i Advent mellan den 2-3 december. Då blir hamnen full av liv och det finns mycket skoj att hitta på för stora och små. Bland annat hantverksmarknad på Länkarna och i Ishuset, levande musik, möjlighet att träffa tomten, grilla marshmallows och drick varm choklad, med mera. Ta dig dit för segel eller motorbåt och lägg till i gästhamnen. Eller ta passagerarbåten Kungsö från Göteborg City.

Besök Hönö-Klåva för mer information och hela programmet: www.honoklava.se.


Skärgården i Advent på Hönö-Klåva den 2-3 december. Foto: Anders Ersman Photography

Båttur i vinterskrud

Under Skärgården i Advent på Hönö-Klåva kör Kastor Boat Trips en specialtur på 15 minuter i hamnen. Se mysiga Klåva från vattnet med fårskinn och filtar, passar hela familjen! Ibland åker också tomten med i båten. Turen kostar 50kr per person. Vill man ta en längre tur man kan även boka "Vinterskärgård"; en båttur med signtseeing om 1 timme. Med varmt i termos görs ett kort besök i vilt vackra Vinga skärgård. Nu nästan enbart fylld av fåglar och sälar och med en dov färgskala över berg och hav.

Mer information och bokning hittar du på www.boattrips.se.

Se mysiga Klåva från vattnet med Kastor Boat Trips. Ibland åker också tomten med i båten. Foto: Jonas Ingman

Har du något liknande tips du vill dela? Hör gärna av dig till media@searchmagazine.se.

Text: Madeleine Lithvall

Top