Ferrari sjösätter nytt havskappseglingsprojekt

Den italienska lyxbilstillverkaren Ferrari skall kasta loss och ge sig ut på de sju haven tillsammans med skepparen Giovanni Soldini.

Det övergripande målet för Ferrari med satsningen är att utmana och utveckla. Företaget menar att jakten på "maximal prestanda till sjöss" kommer att generera i hållbara innovationer som man så småningom kommer att kunna implementera i sina bilar. Hela projektet, från idé till förverkligande, skall genomsyras av spetsteknologi.

"Vi skall ge oss ut på en spännande resa, inte minst för vår racingsjäl, kommenterar John Elkann, ordförande för Ferrari, projektet och fortsätter: "Satsningen, som motiveras av vår innovativa förmåga och engagemang för hållbarhet, kommer vi att ta oss bortom vad som idag är möjligt. Vi är glada att göra detta tillsammans med Giovanni, som är extraordinär vad gäller erfarenhet, beslutsamhet och laganda.”

Tidpunken hade inte kunnat vara bättre då Giovanni, 57 år, dagarna innan berättade att den italienska biltillverkaren Maserati avslutat deras 11 år långa samarbete. Maserati är en del av Stellantis, där Elkann också är ordförande.

"Jag är stolt över att börja det här nya äventyret med Ferrari", säger Soldini, i samband med lanseringen och fortsätter: ”Vi arbetar med ett viktigt och banbrytande projekt, med en fantastisk teknisk potential som förenar olika världar och kompetenser på högsta nivå. Att arbeta med ett exceptionellt team inom forskning och utveckling av innovativa lösningar som respekterar vår miljö är en helt unik upplevelse."

Kort om Ferrari

Ferrari är ett nederländskt-registrerat italienskt bilmärke grundat av Enzo Ferrari år 1928. Företaget har sedan 1969 ingått i Fiat-koncernen, men blev ett eget bolag den 4 januari 2016 då Ferrari även börsnoterades på Wall Street. Tillverkningen sker i Maranello nära Modena, Italien.

Kort om Giovanni Soldini

Giovanni Soldini föddes i Milano den 16 maj 1966. Han är skeppare och navigatör med över trettio års erfarenhet. Sedan 2016 har han med framgång seglat ombord Multi70:an Maserati. Han har varit med och satt diverse rekord som sträckan Hong Kong-London 2018 (15 083 riktiga sjömil på 36 dagar, 2 timmar, 37 minuter och 12 sekunder), över Engelska kanalen från Plymouth till La Rochelle (12 timmar, 15 minuter, 21 sekunder) och den ursprungliga Fastnet-rutten 2021 (595 sjömil på 23 timmar, 51 minuter and 16 sekunder). Han har dessutom vunnit en lång rad segrar med båten, inte minst i sammanhang som RORC Transatlantic Race, RORC Caribbean 600 och Rolex Middle Sea Race.

Top