Här kommer vågor av tjejer

De senaste åren har det dykt upp fler och fler initiativ för att få ut fler på vattnet. Här har vi samlat olika projekt som vill få ut fler tjejer och kvinnor i båtar!

Woman on Water kommer ursprungligen från Danmark. SSF började annordna sprintseglingar för kvinnor 2019 och har nu ambitionen att "fortsätta utöka och förbättra tävlingsformen." Konceptet spridde sig snabbt i Europa och nu hålls Woman Sailing Champions League årligen. Kvalet till WSCL sker genom Woman on Water-tävlingarna. 2021 vann det svenska laget Johanna Bergqvist både den svenska och internationella tävlingen.

SSF håller också den årliga juniortjejträffen. Där samlas tjejer mellan 13-20 för ett utbyte av idéer och kunskap. Det brukar vara ett packat schema med roliga aktiviteter och insperation. Man får nya seglingsvänner och träffar förebilder. Årets tjejträff gick av stapeln i februari och fyllde då 10 år.

Klubbarna i landet har även de märkt att det finns ett intresse för tjejsegling. Ekerö och KSSS har båda fullsatt på sina kurser. För KSSS är det första gången kursen hålls, medan Ekerö har mer erfarenhet. Det ska bli spännande att se hur det går för seglarna.

Kurserna på Ekerö och KSSS är inriktade på kappsegling. Letar man efter något mer avspänt, samt inkluderar sol och bad, finns det med. Tjejsegling annordnar kurser som inkluderar spa, god mat och, såklart, segling. Kursen hålls av Karin af Forselles, Emely Hagen och Maja Gutell. Alla med olika bakgrunder, men med en gemensam vilja att fler ska få uppleva det bästa med segling. Ett längre repotage med Karin hittar du i artiklen Karin af Forselles har segling som yrke.

Karin af Forselles Tjejsegling. Foto: Privat

Letar man utanför Stockholm finns projekt som She Captain. Det startades av Anna Mourou och är nu en stor gemenskap som arrangerar eskadersegling, seminarium och kurser. På deras hemsida shecaptain.se kan man läsa om hur de aktiva medlemmarna skapar möjligheter för fler att engagera sig. I år arrangerar de kurser i manövrering och båtmekanik, inserationskvällar och eskadrar i Europas varmare länder. Och det är bara ett axplock!

Mycket fler aktiviteter finns i hela Sverige; googla, fråga runt eller starta själv! Ju fler som är på vattnet, dessto roligare blir det!

Text: Elisa Lindskog

Top