Liz tar sig an världens tuffaste roddtävling

Jag lärde känna Liz Wardley under åren med Team SCA. Jag betraktar henne som en god vän med lika knivskarp intigretet, som stort hjärta. Liz tackar sällan nej till en utmaning, i alla fall inte om den involverar vatten. Inom bara några dagar står hon på startlinjen i World's Toughest Row. Liz skall hon ro solo från La Gomera till Antigua, en liten nätt tur som sträcker en sisådär 3000 sjömil.

World's Toughest Row samlar en brokig skara människor med en sak gemensam; önskan att korsa ett hav i en roddbåt. Trots rigorösa förberedelser vet ingen av deltagarna exakt vad som väntar, men en sak som är säker är att äventyret kommer att kryddas med allt från sömnbrist till skav- och saltsår samt fysisk och mental utmattning.

Liz har haft World's Toughest Row i tankarna i snart tre år.

– Jag var på Antigua och såg några av båtarna komma in och tänkte att det där kanske är något för mig, berättar Liz och fortsätter.

– Jag vet inte riktigt varför, men förra året bestämde jag mig för att det var dags. Jag längtade efter en utmaning och en kampanj som var möjlig att genomföra på egen hand. World's Toughest Row bockar av många saker på min önskelista; det är en fysisk och mental utmaning samtidigt som man tävlar. Jag vill tävla. Dessutom kunde jag förbereda mig parallellt med andra åtaganden (Team WindWhisper).

Utöver att ro och spendara tid med och på båten har Liz förberett sig mental genom att gå igenom alla tänkbara scenarier om och om igen.

– Den största utmaningen för mig tror jag kommer att handla om självledarskap. Att inte gå ut för hårt till en början. Att ta vara på de stunder då jag rör mig med rimlig fart för vila och återhämtning. Jag vet att det kommer bli svårt att inte låta påverkas av båtarna runt omkring och trackern. Det gäller att identifiera gruppen som jag vill tillhöra och inte bränna ut mig de första tre dagarna. Det är väldigt svårt att komma tillbaka efter något sådant.

Utöver riktigt bra åror har Liz bekvämlighetspimpat hytten och lasst på med mat, det sistnämnda är ett krav för att få delta.

– Jag har allt jag behöver. När det rullar på skall jag vila och när det inte rullar på är planen att köra skift. På grund av min vikt måste jag ha med mig 3500 kcal per dag och mat för 85 dagar. Det är mycket. Allt är frystorkat förutom mellis som består av en enda röra av salt och sött samt några specialare till Jul och Nyår. Tyvärr smälte chokladen bort vid inspektionen.

Då medelhastigheten över Atlanten till stor del kommer att avgöras av väder och vind är det svårt att sia om antal dagar, men Liz satsar såklart på rekord (det tog Miriam Payne 59 dagar att ro över dammen 2022).

– Rekordet för kvinna ligger på 59 dagar så jag hoppas på färre dagar än det.

En av de vanligaste frågorna Liz får är vad hon skall göra med all tid, men det är Liz minsta bekymmer.

– Jag kommer ha fullt upp. Mellan äta, sova, navigera, ro, filmning, underhåll, fix o s v blir det inte mycket tid över. Jag har med mig musik och några podcast men det är allt.

På frågan vad Liz ser mest fram emot svarar hon att hitta rytmen och falla in i den.

– Jag ser fram emot att låta dagarna passera, ta lugna och förståndiga beslut. Jag är väldigt nyfiken på, men också lite orolig för, hur den rytmen kommer att se ut. Jag tror jag kommer att känna mig glad och lycklig när jag väl är där ute och har hittat mitt flow. Då kommer jag känna mig väldigt nöjd att vara ute på havet, och bara göra min grej, avslutar Liz.

Text: Anna-Lena Elled

Liz båt TicTac. Foto: Facebook @worldstoughestrow

Mer information om World's Toughest Row hittar du på www.worldstoughestrow.com. Kontinuerliga uppdateringar får du via Instagram @atlanticcampaigns och YouTube @taliskerchallenge. Liz följer du bäst på Instagram @liz_wardley.

VIlldu stötta Liz utmaing med en krona eller två gör du det på worldstoughestrow-lizwardley.raisely.com.

Samtliga deltagare har gått igenom diverse inspektioner och fått grönt ljus till att starta. Totalt kommer 98 roddare (38 båtar med ) stå på startlinjen den 13 december. I klippet nedan berättar Liz om två av kompisarna ombord; årorna.

Top