Sverige vinner för-VM i lagkappsegling

Här kommer det efterlängtade pressmeddelandet från SSL Team Sweden med kommentarer från seglarna, direkt efter målgång och vinst. 

I juni nästa år skall världens bästa seglarnation utses. 56 nationer kommer att tävla i VM i lagkappsegling på Genèvesjön. Varje lag består av elva seglare och nationens högst rankade seglare är garanterade en plats ombord på landslagsbåten. I veckan som gått har Sverige med OS-guldmedaljören Max Salminen i spetsen deltagit i för-VM i Schweiz. 

Den här gången var det förutom Sverige, Polen, Österrike och Slovenien som gjorde upp i finalen. Finalen bjöd på spännande segling där Sverige hade den bästa start.

Starterna har varit något svenskarna jobbat på under veckan och i finalsegling stämde allt. Svenskarna slogs hårt för att vinna läbojen där det var fördel. Man korsade startlinjen med god fart och tvingade Slovenerna att slå ut till höger. När man sen korsade mållinjen kunde besättningen inte hålla tillbaks känslorna och det utbröt stort jubel.

Rorsman Max Salminen om seglingarna direkt efter målgång. 
”Jag är väldigt stolt över det här gänget på mycket kort tid har vi blivit ett sammansvetsat team med en underbar sammanhållning och vilja att offra sig för laget. Många av oss kommer från OS-klasserna där man seglar själv eller i par, för oss har det varit en mycket spännande process att slipa på samarbete och kommunikation.”

Hur tänker ni inför framtiden?
”Vårt mål är att vinna VM i juni här nästa år. Den här tävlingen kommer att bli en av seglingsportens mest prestigefulla just för att eliten från varje nation tävlar mot varandra. Med tanken på konkurrensen hade det varit en historisk bragd för svensk segling att vinna guldet i den första upplagan av tävlingen men vi har definitivt en chans och det tycker jag att vi har visat med resultatet den här veckan.”

Det svenska laget är en blandning av våra mest dekorerande olympier och ärrade storbåtsseglare. Formatet liknar fotbolls-VM med en grundomgång där man kvalificerar sig till slutspel. Man seglar i identiska 47 fots båtar. Man är 9 personer ombord och varje lag har två avbytare. I det svenska laget finns många namnkunniga seglare band annat de tre OS-medaljörerna, Max Salminen, Josefin Olsson och Fredrik Bergström de seglade tillsammans med Mattias Rahm, Jesper Stålheim, Johannes Pettersson, Lovisa Karlsson, Fredrik Aurell, Axel Munkby, Jakob Wilson och Emil Forsgren.

Top