MARISKA SOM SEGRADE I ANTIBES 2015 FÖRST MED ATT VINNA VISBYPOKALEN 1923

Fotografiet ovan: Christer Salén med ett fast grepp om Visbypokalen. Foto Oskar Kihlborg

Det är inte bara båtarna som är glänser i klassikernas kappseglingar utan lika mycket priserna. En av de finaste är Visbypokalen som delas ut till vinnaren i ÅFOR Classic. Den har nu två år i rad vunnits av familjen Saléns havskryssare Ballad.

Men först med att ta hem pokalen var faktiskt förra årets vinnare av Voiles d’Antibes, R15 Mariska, som knep den år 1923

Pokalen sattes upp till Visbyseglingarna samma år. Seglarvänner på Gotland samlade in 2118 kronor och 47 öre. Det räckte till den magnifika pokalen och det blev till och med lite över, men redan fjärde året erövrades den för alltid av Carl Mathiessen. Han seglade Mariska, en yawlriggad Fiferitad R15 från 1908 med 300 kvm segelyta. Mariska är en av fyra R15 som fortfarande seglar och syns i Medelhavets klassikerregattor.

Efter Mathiessens död 1951 skänkte hans efterlevande pokalen till KSSS och den återuppsattes 1955 och fanns med som pris i Gotland Runt fram till 1992. Sedan 2005 är den prispokal för ÅFOR Classic eller ”Antikrundan” som seglarhumorn ibland kallar den anrika kappseglingen. Klassikerna startar i Stockholm, rundar Visby angörning för att sedan segla åter till Sandhamn, en sträcka på 247 distans.

TEXT OLLE APPELBERG

Ballad. Foto Oskar Kihlborg

Top