Adam Holm vann silver vid EM i Kona One

När i Kona One-klassen avslutades i eftermiddags på Sandhamn vann 20-årige Adam Holm från KSSS silver i mycket hård konkurrens. Vann gjorde den polske tidigare raceboard-världsmästaren Maksymilian Wojcik. Bästa dam på en total fjärde plats kom Andrea Holm, yngre syster till Adam och ett stort framtidsnamn inom svensk vindsurfing. Familjen Holm dominerade stort ute på Sandhamn och pappa Björn, årets världsmästare i Kona One, knep bronset.

Årets europeiska mästerskap i Kona One-klassen hade samlat ett stort internationellt startfält med totalt 45 seglare. Seglingarna avgjordes på klassiska segelvatten utanför Sandhamn. Under helgen låg ett stabilt högtryck över tävlingsområdet vilket gav genomgående lätta vindar mellan 3 – 5 m/s, något som ställde stora prov på taktisk förmåga och kyla.

”Det här är det tuffaste internationella mästerskapet i Kona One-klassen som jag har seglat. Jag är väldigt nöjd med min segling och det har varit fantastiskt att tävla på mina hemmavatten där jag har tränat så mycket genom åren”, berättar silvermedaljören Adam Holm.

Kona One är en av världens snabbast växande vindsurfingklasser. Det är en entypsklass vilket innebär att alla seglare har identiska brädor. Segelstorleken avgörs beroende på seglarens vikt, allt för att ge så rättvisa förhållanden vid start som möjligt.

Sverige har ett mycket starkt landslag och har skördat stora internationella framgångar de senaste åren. Den kanske största talangen är årets EM-silvermedaljör i Kona One Adam Holm. Förra året vann han VM på Kanarieöarna i samma klass. Han vann sin första internationella medalj redan som 15-åring.

”Nu fortsätter min satsning mot OS 2016 i Rio, och RX:S. Mitt stora fokus ligger här. Framgångarna vid Kona-EM ger extra energi som jag tar med mig in i resten av säsongen och i vinterns tuffa uppbyggnadsträning”, fortsätter Adam Holm.

Totalt genomfördes 10 seglingar under tre dagar. Adam Holm svarade för fyra spikar, dubbelt så många som totalvinnaren. Adams serie: 5-3-1-2-1-5-1-1-(6)-5 vilket gav totalen 24 poäng. Maksymilian Wojciks segerrad blev: (9)-1-2-1-3-2-2-2-2-3 och 18 poäng.

Bäst dam blev Adams 16-åriga syster Andrea Holm på fjärde plats och visade prov på stark segling och vann ett av racen under mästerskapet. Hon vann tidigare i somras såväl junior- som senior-SM då hon slog samtliga herrar i startfältet.

”Att damer och herrar tävlar tillsammans gör klassen unik och är en anledning till dess framgång och varför både så många från den tidigare vindsurfingeliten och nya talanger lockas av den”, säger Johan Fallenius, ordförande i Svenska Kona One-förbundet.

Text: Daniel Nordlund