Fraktfartyg i två bitar toppar virallistan 2021

Årets virallista (2021) speglar väldigt väl vilka inlägg som peakar på www.searchmagazine.se; krascher, mystik och flora, fauna samt miljöfrågor. Segling och båtliv är även det heta ämnen (såklart), som här, i form av raidsegling i Finland, skicklig manövrering samt nya båtar.

Samtliga inlägg nedan ligger inom topp 30 all time (2008). Måste vara någon form av pandemieffekt.

1. Fraktfartyg bryts itu av monstervåg (fotot ovan)

Kameror ombord fångade det surrealistiska ögonblicket när ett fraktfartyg bryts itu av en monstervåg utanför Turkiet tidigare i år.

2. Fartyget som försvann och kom tillbaka ett drygt halvsekel senare

Bermudatriangeln är en av de mest mytomspunna platserna på jorden. Anledningen är att det cirka1 miljon kvadratkilometer stora området kopplas till ett antal försvinnande. Ett av dem är fartyget SS Cotopaxi som försvann spårlöst 29 november 1925 någonstans mellan South Carolina och Havanna.

3. Ny F18-raid i Finland

Finnish Formula 18 Association bjuder in till raidsegling den 4-6 juni 2021. Man kommer hålla till i vattnen söder om Åbo som utan tvekan kommer att bjuda på både vackra naturupplevelser och trixig navigering.

4. Isberg på drift

Ett enormt stycke is (5 gånger större än New York City) har brutit sig loss (kalvat) från Ronne Ice Shelf i Antarktis och är nu på drift i Weddellhavet. Isberget, som fått namnet A-76, mäter 4320 kvadratkilometer. I klippet nedan föklarar Dr Sue Kirk, glaciolog vid Australian Antarctic Program, varför detta hände just u och vilka konsekvenser det kan få.

5. Allt under kontroll, fram till sista sekund

Det här är inte första, och sannolikt inte heller sista, gången vi ser en kran följa med båten i plurret. Vi håller tummarna för att ingen av de inblandade kom till skada även om båt, kran och kanske det allra värsta närmiljön fick sig en fet smäll.

6. Första dykningen på 14 år

RMS Titanic var en oceanångare byggd 1909-1911 för atlantrutten Southampton-New York. Fartyget ritades av några av dåtidens bästa ingenjörer och utrustades med den mest avancerade teknik som fanns tillgänglig. Fartyget sjönk på sin jungfruresa den 15 april 1912 efter att ha kolliderat med ett isberg i norra Atlanten. Så här ser vraket ut efter 109 år på havets botten.

7. Centimeter-noggrann passage

I slutet på förra veckan transporterades sprillans nya superyachten Viva genom kanalen Alphen aan den Rijn. Normlat sett är det inte en "big deal", men med en yacht som mäter 94 meter på längden och är 14 meter bred krävs precision. Spelrummet på respektiva sida sägs vara 4 centimeter. Vi höjer på hatten för Kaptenen ombord.

8. Hur skall detta sluta?

Man kan aldrig vara nog så aktsam när man kalkylerar risk. Vi hoppas att det fanns goda skäl till den här felnavigeringen / felmanövern (och endast materiella skador) även om det från filmat perspektiv ser väldigt märkligt ut.

9. Pipeline: Linjett 39

Det är ingen hemlighet att vi är barnsligt förtjusta i båtar, av alla sorter; stora, små, med ett, två eller tre skrov, gamla klassiker, nya och moderna, båtar för cruising och racing eller både och. Här tar vi en titt på nya Linjett 39.

10. Svårslagen kraschkavalkad

Alla kan drabbas av otur, men så här mycket otur har ingen. Total omdömeslöshet är ett faktum i klippet nedan, kanske inte i alla incidenter men i många. Tips: Tänk först, handla sedan!

Top