OS I RIO: Uppskjuten medaljfinal i Laser Radial

Press meddelande från SSF: Det blev aldrig någon medaljfinal för Josefin Olsson och de andra i Laser Radial-klassen. Det blåste för lite inne i bukten i Rio och varken Laser, Laser Radial eller 470 fick till några seglingar.

Måndagen blev den hittills vindfattigaste dagen under hela OS. När starten skulle ha gått fanns det ingen vind alls. Det blev några timmars väntan innan arrangören skickade ut Laser-seglarna, närmare tre timmar efter schemat.

Till slut kom vinden. Mycket vind – till och med. Men när det plötsligt blåste vindar över 15 m/s, så var deadline för dagen bara en kvart bort så det blev inga seglingar – varken för Josefin i Laser Radial eller för Anton Dahlberg och Fredrik Bergström i 470.

470: Därmed har Anton Dahlberg och Fredrik Bergström fortfarande tre seglingar kvar innan medaljfinal. Planen är att segla finalen på onsdag. Men då krävs att de tio seglingarna i grundomgången har seglats på tisdagen.

49erFX: Längst ut på banan som heter Niteroi lyckades 49erFX-klassen hitta tillräckligt med vind för att genomföra sina tre planerade seglingar. I dagens första segling blev Lisa och Hanna tionde båt, men i det andra gick det mycket bättre. Då hade vinden ökat från 3-4 m/s till 5-6 m/s och svenskorna seglade in på en andra plats. Men i dagens tredje och sista race blev de bara 16:e båt och det betyder att de ligger kvar på en tionde plats totalt.

Nu har nio seglingar avgjorts i 49erFX och med tre kvar innan medaljfinalen ligger Lisa och Hanna på tionde plats – precis på rätt sida om sträcket som avgör vilka som seglar i finalen.

- Vi är ändå ganska nöjda. Det har inte riktigt blivit de förhållanden som vi hoppades på. Vi trodde inte på så här mycket hårdvind. Men vi kämpar på, säger Lisa och Hanna till Radiosporten.

På tisdagen finns stora förhoppningar på Max Salminen i medaljfinalen i Finnjolle.

Finnjolle: Max, som vann guld i London i Starbåt med Fredrik Lööf, har goda chanser att knipa en bronspeng. Även silvret går att nå – men guldchanserna är borta. Den medaljen har redan vunnits av den suveräne britten Giles Scott. Men det är givetvis ett bra läge för Max som bara har fem poäng upp till kroaten Gaspic som just nu ligger på bronsplats.